Jak jeść jagody goji? [3 SPOSOBY]
Za chwilę dowiesz się jak jeść jagody goji! Korzyści płynące ze spożywania jagód goji są znane w kulturze chińskiej od tysięcy lat. Jednak w...
Brokuły [ZOBACZ] jakie to proste…
Brokuły to smaczne superfood dostępne w każdym supermarkecie. Wiele osób również hoduje je samodzielnie na przykład w przydomowej szklarni. Prezentują wiele ciekawych właściwości.
Właściwości brokuła
Brokuł...
Miód Manuka
Miód manuka to nie tylko smakowity przysmak, ale również lekarstwo. W zależności od tego skąd pochodzi dany miód, ma inne właściwości. Niektóre wykazują szczególnie...
Natto – fermentowany superfood
Wschodnia kuchnia słynie z tego, iż jest zdrowa i ma właściwości lecznicze. Do tego wszystkiego natto jest daniem fermentowanym co zwiększa jego zalety spożywcze.
Natto...
Poroża i rogi
Poroża i rogi zwierzęce to prawdziwy witaminowy skarb, od wieków przypisuje się im magiczną moc. Ze względu na wiarę w lecznicze właściwości rogów wytrzebiono...
Pochrzyn jako zdrowy dodatek do dań
Pochrzyn jest rośliną występującą w wielu różnych odmianach, z których niektóre są jadalne i cenione ze względu na swoje ciekawe właściwości.
Pochrzyn jako zdrowy dodatek...
Morwa biała – co warto wiedzieć?
Morwa biała pochodzi z Chin i w tamtejszej medycynie była wykorzystywana do zmniejszania wysokiego poziomu cholesterolu i obniżania ciśnienia krwi. Szereg badań ujawnił nowe...
Żelatyna – czym jest i jakie ma właściwości!?
Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, który wytwarza się z ich kości, chrząstek i skóry. Dodawana jest do galaretek oraz na przykład słodyczy czy leków,...
Mak superfood
Nasz zwyczajny mak, czyli nic innego jak czerwony kwiatek jaki zabłąka się od czasu do czasu w zbożu, nosi znamiona smacznego i zdrowego superfoods.
Niepozorny...
Kantalupa
Kantalupa to po prostu rodzaj melona, jednak nie jest do końca tym samym. Popularność zdobywa poprzez odmienny smak. Koniecznie dowiedz się, co jeszcze ciekawego...
Morele – co takiego zawierają, że warto je jeść?!
Morele, a także ich krewniaczki brzoskwinie czy nektarynki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które w dodatku hodowane mogą być w Polce, zamiast przybywać z...
Natka pietruszki – superfood
Niepozorna natka pietruszki to jedno z superfoods, jakie zawsze warto mieć przy sobie w kuchni, najlepiej w postaci świeżej rośliny.
Starsze pokolenia wiedziały co dobre
Natka...
Sok z brzozy – staropolski sposób na zdrowie!
Brzoza to wyjątkowo piękne drzewo, wyróżniające się na tle innych z powodu koloru kory. Wykorzystywana jest różnorako, a jednym z jej produktów jest sok...
Maqui
Maqui to rodzaj jagód pochodzących z Argentyny i Chile. Mają wielką szansę zastąpić słynne już jagody acai w światowej modzie na te owoce.
Właściwości owoców...