Superfood

Superfood to produkty które potrafią zdziałać cuda… superfood potrafią zmniejszyć do minimum ryzyko zachorowania na nowotwory, zapobiegają chorobom serca oraz cukrzycy. W tej kategorii opisujemy blisko 100 produktów superfood które mogą sprawić, że poczujesz się zdrowiej. Superfood w swoim składzie zawsze zawiera wyjątkowe składniki. Super żywność to tylko i wyłącznie naturalne produkty i nieprzetworzone. Często super żywność mylona jest z takim pojęciem jak żywność funkcjonalna, niestety jest ona wzbogacana sztucznie. Dobrym przykładem żywności funkcjonalnej jest np. sok malinowy wzbogacony wapniem lub magnezem.

masło orzechowe

Masło orzechowe – właściwości warte odnotowania!

0
Orzechy i nasiona są bardzo ważnym uzupełnieniem diety. Mało kto jednak pamięta o tym, by spożywać je regularnie. Rozwiązaniem tego problemu może być zjadanie...
MORWA-BIALA

Morwa biała – co warto wiedzieć?

1
Morwa biała pochodzi z Chin i w tamtejszej medycynie była wykorzystywana do zmniejszania wysokiego poziomu cholesterolu i obniżania ciśnienia krwi. Szereg badań ujawnił nowe...
twardnik-japonski

Twardnik japoński

0
Grzyby nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków, ponieważ są one ciężkostrawne. Ale niektóre gatunki grzybów są bardzo zdrowe a nawet działają antynowotworowo. Właściwości twardnika...
morele-jako-super-food

Morele – co takiego zawierają, że warto je jeść?!

0
Morele, a także ich krewniaczki brzoskwinie czy nektarynki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które w dodatku hodowane mogą być w Polce, zamiast przybywać z...
korzen-maca

Korzeń Maca

0
Maca to roślina pochodząca z Peru w Andach. Naturalnie rośnie na wysokości ponad trzech tysięcy metrów. Zatem uprawy tej rośliny są położone najwyżej ze...
czarna-fasola

Czarna fasola

0
Właściwości roślin strączkowych, w tym fasoli jako doskonałego źródła białka i witamin z grupy B są dobrze poznane. Teraz pora na czarną fasolę. Czarna...
ananas

Ananas na zdrowie!

0
Ananas to jeden z popularnych owoców egzotycznych o słodkim smaku i pięknym aromacie. Nie jednemu ślinka cieknie na myśl o tym soczystym owocu, lecz...
Pochrzyn

Pochrzyn jako zdrowy dodatek do dań

0
Pochrzyn jest rośliną występującą w wielu różnych odmianach, z których niektóre są jadalne i cenione ze względu na swoje ciekawe właściwości. Pochrzyn jako zdrowy dodatek...
mleko-roslinne

Mleko roślinne

0
Chociaż mleko roślinne tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z substancją wydzielaną przez samice ssaków oprócz koloru, to nosi tą nazwę z ważnego powodu...
lukuma-superfood

Lukuma

0
Lukuma to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, z okolic Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej pełna nazwa brzmi pouteria lukuma. Pouteria lukuma i jej historia Lukuma przypomina...
Kapusta-sitowata-czyli-musztardowiec

Kapusta sitowata czyli musztardowiec

0
Kapusta sitowata czyli musztardowiec to prawdziwy superfood! Rośliny z rodzaju kapustowatych lub inaczej krzyżowych są jednym z lepszych źródeł potrzebnej, ale często niedocenianej witaminy...
kantalupa

Kantalupa

0
Kantalupa to po prostu rodzaj melona, jednak nie jest do końca tym samym. Popularność zdobywa poprzez odmienny smak. Koniecznie dowiedz się, co jeszcze ciekawego...
szparagi

Wszystko, co na temat szparagów wiedzieć powinniście

0
Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do połowy lipca. Warzywa te można zarówno gotować, jak i piec czy grillować. Świetnie smakują tak solo,...
kefir-super-food

Kefir jako superfood podbija świat!

0
Podczas gdy w Polsce kefir to nic niezwykłego i zwracamy ku innym, bardziej egzotycznym fermentowanym produktom, to na świecie kefir staje się w tym...