Maniok jadalny
Maniok jadalny jest alternatywą żywieniową dla innych znanych roślin rosnących pod ziemią, takich jak na przykład ziemniaki, buraki czy nawet bataty.
Smaczna alternatywa
Maniok jest niezwykle...
Jukka i oczyszczające właściwości liści jukki
Oczyszczanie organizmu od wielu lat nie wychodzi z mody, zmieniają się tylko sposoby na to. Takim stosunkowo nowym sposobem na oczyszczenie są liście jukki.
Jukka...
Dzikie grzyby
Dla Polaków nie ma nic dziwnego w zbieraniu grzybów, owoców lasu, choć zdania na ich temat są podzielone. Nie jest to jednak tak oczywiste...
Owoce baobabu
Baobab to afrykańskie drzewo znane szerokiemu gronu choćby z książki "W pustyni i w puszczy" Henryka Sienkiewicza. Jest to roślina bardzo ceniona w Afryce,...
Acerola
Acerola to roślina podobna do wiśni, która wyróżnia się swoją zawartością naturalnie występującej witaminy C. Jest zatem bardzo ceniona w sezonie zachorowań na przeziębienie...
Woda klonowa
Soki pozyskiwane z drzew i krzewów mają mniejszą popularność przez to, że trudno je uzyskać, a i wymaga to cierpliwości. Lecz woda klonowa ma...
Woda kaktusowa
Woda kaktusowa to odpowiedź na wodę kokosową, która do tej pory biła rekordy popularności. Jest podobnie nawadniająca, a jej kariera dopiero się rozpoczyna.
Woda kaktusowa...
Soylent
Soylent jest jedzeniem przyszłości. Na podstawie wiedzy na temat potrzeb człowieka w odżywianiu oraz substancji jakich potrzebuje by cieszyć się pełnią zdrowia, stworzono właśnie...
Rosół
Rosół to znane u nas remedium na przeziębienie i grypę. Wielu ludzi uważa, że to dzięki właściwościom rozgrzewającym rosołu czujemy się lepiej, lecz wiele...
Mąka bananowa
Szukając zastępstwa dla mąki pszennej natrafiamy na wiele propozycji, w tym mąkę bananową. Zwraca uwagę wieloma właściwościami, które okazują się być przydatne zarówno dla...
Lukuma
Lukuma to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, z okolic Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej pełna nazwa brzmi pouteria lukuma.
Pouteria lukuma i jej historia
Lukuma przypomina...
Kefir jako superfood podbija świat!
Podczas gdy w Polsce kefir to nic niezwykłego i zwracamy ku innym, bardziej egzotycznym fermentowanym produktom, to na świecie kefir staje się w tym...
Kaszanka w grupie superfood?
Kto mógłby spodziewać się jeszcze jakiś czas temu, że kaszanka awansuje do miana superfood? A jednak, świat w tym roku szaleje na punkcie tego...
Kalarepa
Kalarepa to odmiana kapusty, która rośnie w ziemi. Znana już była i ceniona w starożytnym Rzymie. Powinna wrócić do łask i na nasze stoły...