Jeżyny są super food!
Jeżyny są często spotykane, ale ostatnimi latami coraz rzadziej zauważane. Być może dlatego, że do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniego środowiska, o co coraz trudniej.
Właściwości...
Grzyby reishi
Przez lata lekceważone, grzyby na nowo zaczynają odzyskiwać swój status. Nie tylko wspaniale smakują, można z nich przyrządzić wiele pysznych dań, ale również mają...
Czystek – zastosowanie – właściwości i jak pić!?
Czystek jest rośliną o wielu zastosowaniach, lecz nawet nazwa wskazuje na to, iż najczęściej jest używany jako środek oczyszczający organizm.
Zastosowanie czystka
Czystek ma szerokie właściwości....
Boćwina czyli młode buraki ćwikłowe z bulwą! ZOBACZ!
Istnieje wiele gatunków i podgatunków buraka, a znane są już od wielu tysięcy lat i chętnie hodowane. Wykorzystywane są w celach leczniczych i jako...
Olej z konopi
Olej z konopi niektórym ludziom nie kojarzy się dobrze, szczególnie w Polsce jest wielu przeciwników choć całkowicie niesłusznie. Jest on w większości krajów całkowicie...
Matcha wypiera zieloną herbatę
Tradycyjna zielona herbata traci poparcie, ale już na horyzoncie pojawia się jej godna następczyni czyli pochodząca również ze Wschodu matcha.
Czym jest matcha?
Matcha różni się...
Maqui
Maqui to rodzaj jagód pochodzących z Argentyny i Chile. Mają wielką szansę zastąpić słynne już jagody acai w światowej modzie na te owoce.
Właściwości owoców...
Fioletowy chleb istnieje? TAK!
Pieczywo ma status jednego z najbardziej przewrotnych produktów spożywczych w diecie człowieka. Według dietetyków jest niezdrowe, a z dwojga złego lepiej zjadać je w...
Cupuacu – niezwykły i nieznany owoc
Cupuacu to niezwykły owoc, mający wiele wspólnego ze znanymi wszystkim owocami kakaowca, lecz jest on w przeciwieństwie do nich słodki w smaku.
Cupuacu opis
Są to...
Traganek – właściwości o których WARTO wiedzieć!
Traganek to jedno z mniej znanych szerszemu gronu ziół, które stanie się popularne w roku 2016 ze względu na właściwości prozdrowotne.
Traganek pochodzenie i historia
Traganek...
Poke – zagadkowy i zdrowy!
Superfood pochodzą z całego świata, a danie o nazwie Poke przywędrowało do nas aż z Hawajów. To tradycyjnie spożywane tam danie, zasługuje w pełni...
Pochrzyn jako zdrowy dodatek do dań
Pochrzyn jest rośliną występującą w wielu różnych odmianach, z których niektóre są jadalne i cenione ze względu na swoje ciekawe właściwości.
Pochrzyn jako zdrowy dodatek...
Moringa – te właściwości sprawiają, że warto ją włączyć do diety!
Moringa to jedno z drzew, które od wielu wieków nosi miano "cudownego". Łatwo domyśleć się, iż ma ono wiele niezwykłych właściwości.
U podnóży Himalajów
Moringa to...
Masło orzechowe – właściwości warte odnotowania!
Orzechy i nasiona są bardzo ważnym uzupełnieniem diety. Mało kto jednak pamięta o tym, by spożywać je regularnie. Rozwiązaniem tego problemu może być zjadanie...