Żelatyna – czym jest i jakie ma właściwości!?
Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, który wytwarza się z ich kości, chrząstek i skóry. Dodawana jest do galaretek oraz na przykład słodyczy czy leków,...
Glinka bentonitowa
Oczyszczenie ciała z toksyn to jedno z największych zainteresowań ludzi starających się żyć zdrowo. Do tej pory królowała tutaj głównie dieta. Niektórzy przewidują jednak,...
Czosnek – zaskakujący superfood
Czosnek jest jednym z naturalnych oraz skutecznych antybiotyków. Choć sprawia pewne trudności jest obowiązkowym punktem na liście wszystkich dbających o zdrowie w sposób naturalny.
Właściwości...
Babka płesznik
Rośliny z rodzaju babkowatych to zioła powszechnie występujące i rosnące na łąkach, niestety współcześnie taktowane głównie jako chwast. Tymczasem różne odmiany babki są bardzo...
Surowa czekolada
Czekoladę zna każdy i większość osób może podrapać się w głowę – słodycze superfoods? Nie chodzi jednak o tradycyjną czekoladę kupowaną w sklepie lecz...
Jak jeść jagody goji? [3 SPOSOBY]
Za chwilę dowiesz się jak jeść jagody goji! Korzyści płynące ze spożywania jagód goji są znane w kulturze chińskiej od tysięcy lat. Jednak w...
Soylent
Soylent jest jedzeniem przyszłości. Na podstawie wiedzy na temat potrzeb człowieka w odżywianiu oraz substancji jakich potrzebuje by cieszyć się pełnią zdrowia, stworzono właśnie...
Kiełki roślin
Nie trzeba sięgać daleko, by zdobyć smaczne i zdrowe pożywienie. Zbliża się wiosna, czas gdy wszystko rozkwita, dlatego to idealna pora, by wprowadzić do...
Owoce baobabu
Baobab to afrykańskie drzewo znane szerokiemu gronu choćby z książki "W pustyni i w puszczy" Henryka Sienkiewicza. Jest to roślina bardzo ceniona w Afryce,...
Wężymord
Wężymord - nazwa tej rośliny nie przywodzi na myśl niczego przyjemnego, ale warto poświęcić jej nieco czasu. Choć o jej właściwościach słychać od jakiegoś...
Rosół
Rosół to znane u nas remedium na przeziębienie i grypę. Wielu ludzi uważa, że to dzięki właściwościom rozgrzewającym rosołu czujemy się lepiej, lecz wiele...
Lukuma
Lukuma to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, z okolic Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej pełna nazwa brzmi pouteria lukuma.
Pouteria lukuma i jej historia
Lukuma przypomina...
Łubin i kiełki łubinowe
Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy...
Twardnik japoński
Grzyby nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków, ponieważ są one ciężkostrawne. Ale niektóre gatunki grzybów są bardzo zdrowe a nawet działają antynowotworowo.
Właściwości twardnika...