Rosół
Rosół to znane u nas remedium na przeziębienie i grypę. Wielu ludzi uważa, że to dzięki właściwościom rozgrzewającym rosołu czujemy się lepiej, lecz wiele...
Mąka bananowa
Szukając zastępstwa dla mąki pszennej natrafiamy na wiele propozycji, w tym mąkę bananową. Zwraca uwagę wieloma właściwościami, które okazują się być przydatne zarówno dla...
Lukuma
Lukuma to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, z okolic Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej pełna nazwa brzmi pouteria lukuma.
Pouteria lukuma i jej historia
Lukuma przypomina...
Kefir jako superfood podbija świat!
Podczas gdy w Polsce kefir to nic niezwykłego i zwracamy ku innym, bardziej egzotycznym fermentowanym produktom, to na świecie kefir staje się w tym...
Kaszanka w grupie superfood?
Kto mógłby spodziewać się jeszcze jakiś czas temu, że kaszanka awansuje do miana superfood? A jednak, świat w tym roku szaleje na punkcie tego...
Kalarepa
Kalarepa to odmiana kapusty, która rośnie w ziemi. Znana już była i ceniona w starożytnym Rzymie. Powinna wrócić do łask i na nasze stoły...
Czarny ryż
Ryż i zboża powinny zajmować sporo miejsca w prawidłowej piramidzie żywienia. Niestety współcześnie ryż przechodzi zaawansowany proces produkcji w wyniku czego trafia na stoły...
Jak radzić sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego?
Uczucie pełności, skurcze brzucha, żołądka, jelit czy ból brzucha to problemy, które doskonale zna każdy z nas, ponieważ doświadczamy ich przynajmniej kilka razy w...
Krępujące choroby: wszawica, łupież, hemoroidy i grzybica stóp
Krępujące dolegliwości mają to do siebie, że pojawiają się zawsze nie w porę. Ponadto długo zwlekamy z wizytą u lekarza właśnie ze względu na...
Wodorosty
Były już algi, teraz pora na wodorosty. Ich niezwykłe właściwości od wielu wieków doceniają Japończycy, dodając je do swoich słynnych dań, między innymi zupy...
Teff czyli miłka abisyńska
Teff to mało znana odmiana zboża, znana w Polsce bardziej pod nazwą miłka abisyńska. Jest jednym z niewielu zbóż pozbawionych glutenu, dlatego zdobywa popularność...
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, były do tej pory bardziej popularne za wielką wodą. Jednakże aktualnie przebijają się i do polskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ...
Łubin i kiełki łubinowe
Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy...
Glinka bentonitowa
Oczyszczenie ciała z toksyn to jedno z największych zainteresowań ludzi starających się żyć zdrowo. Do tej pory królowała tutaj głównie dieta. Niektórzy przewidują jednak,...