Natto – fermentowany superfood
Wschodnia kuchnia słynie z tego, iż jest zdrowa i ma właściwości lecznicze. Do tego wszystkiego natto jest daniem fermentowanym co zwiększa jego zalety spożywcze.
Natto...
Mleko klaczy
Mleko klaczy jako superfood? Na temat zwykłego mleka powstało już wiele opinii, dlatego stale szukamy alternatywy. Nadarza się okazja aby spróbować mleko od klaczy...
Codyceps
Codyceps to kolejna propozycja w postaci grzybów dla osób lubiących wyzwania. Jak wiele innych drogocennych zdrowych grzybów codyceps pochodzą z Azji.
Profil codyceps
Inna nazwa dla...
Wrośniak, czyli ogon indyka
Ten rok jest łaskawy dla grzybów. Coraz częściej zauważamy, że są one nie tylko wyśmienite w smaku, ale też są w stanie wspomóc leczenie...
Pitaya
Pitaya jest owocem niezwykłym ze względu na swój kosmiczny niepowtarzalny wygląd, smak i bogactwo witamin oraz mikroelementów.
Pitaya czyli smocze jedzenie
Pitaya to purpurowy owoc, który...
Nasiona sezamu
Sezam jest znany każdemu fanowi słodkości w postaci ciasteczek. W niewielkich ilościach jest także dodawany do innych pokarmów, na przykład do pieczywa. Czas spojrzeć...
Guayusa
Napoje stanowią bardzo ważny element zdrowej diety, w końcu człowiek w większości składa się właśnie z płynów. Warto wybierać zatem sprawdzone i zdrowe herbaty...
Canihua
Canihua to ziarno, które ma wiele wspólnego ze słynną już i smaczną komosą ryżową, lecz nie można pomiędzy nimi postawić znaku równości.
Canihua pochodzenie
Canihua ma...
Zupa Farro
Zupy to zawsze dobre rozwiązanie, a występują pod tak wieloma postaciami, że nigdy nie ma się ich dość. Nowością i superfood na ten rok...
Wężymord
Wężymord - nazwa tej rośliny nie przywodzi na myśl niczego przyjemnego, ale warto poświęcić jej nieco czasu. Choć o jej właściwościach słychać od jakiegoś...
Śliwka Kakadu
Śliwki na świecie są jednymi z najbardziej cenionych i najchętniej zjadanych owoców ze względu na pożywność i słodki smak. Ich coraz popularniejsze nowe odmiany...
Mniszek lekarski – super food!
Mniszek lekarski to nic innego jak popularny na łąkach "mlecz" o intensywnie żółtych kwiatach, które przekształcają się w lekki puch chętnie zdmuchiwany przez dzieci...
Mąka z jadłoszynu
Dziś dowiesz się czym jest mąka z jadłoszynu. Tradycyjne mąki zbożowe stopniowo odchodzą do lamusa, co z pewnością ma związek z modą na odstawienie...
Masło Ghee – co to jest? SPRAWDŹ!
Masło Ghee stosowane w odpowiednich ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych i dostarcza ważnego dla organizmu tłuszczu oraz rozpuszczalnych w nim witamin. Coraz popularniejsze staje...