Dynia [ZOBACZ] jakie to proste…
Dynia to z pewnością superfood. Nie tylko zawiera witaminy i mikroelementy o działaniu leczniczym, ale także jest wykorzystywana w całości od wieków przez całe...
Czosnek – zaskakujący superfood
Czosnek jest jednym z naturalnych oraz skutecznych antybiotyków. Choć sprawia pewne trudności jest obowiązkowym punktem na liście wszystkich dbających o zdrowie w sposób naturalny.
Właściwości...
Czarnuszka – czy już ją stosujesz? warto prawda?
Czarnuszka, czyli Nigella Sativa jest nazywa również czarnym kminkiem. Ma tak szerokie zastosowanie medyczne i kosmetyczne, że mówi się iż nie pomaga tylko w...
Czarna fasola
Właściwości roślin strączkowych, w tym fasoli jako doskonałego źródła białka i witamin z grupy B są dobrze poznane. Teraz pora na czarną fasolę. Czarna...
Aloes
Aloes ma szerokie zastosowanie i wrósł już głęboko w świadomość ludzi. Nawet niektóre powiedzenia odnoszą się do tej rośliny. Jednocześnie jest ona także hodowana...
Ziarna słonecznika
Słonecznik to piękna roślina, o niezwykłych właściwościach, jakie należy docenić, by znaleźć zdrowie o każdej porze roku.
Ziarna słonecznika - właściwości
Słonecznik, z którego pochodzą ziarna...
Twardnik japoński
Grzyby nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków, ponieważ są one ciężkostrawne. Ale niektóre gatunki grzybów są bardzo zdrowe a nawet działają antynowotworowo.
Właściwości twardnika...
Surowa czekolada
Czekoladę zna każdy i większość osób może podrapać się w głowę – słodycze superfoods? Nie chodzi jednak o tradycyjną czekoladę kupowaną w sklepie lecz...
Mleko roślinne
Chociaż mleko roślinne tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z substancją wydzielaną przez samice ssaków oprócz koloru, to nosi tą nazwę z ważnego powodu...
Korzeń Maca
Maca to roślina pochodząca z Peru w Andach. Naturalnie rośnie na wysokości ponad trzech tysięcy metrów. Zatem uprawy tej rośliny są położone najwyżej ze...
Fermentowane jedzenie
Fermentowane jedzenie to coś, czego często brakuje w diecie. Są jednocześnie niezbędne dla zdrowia i dobrego funkcjonowania.
Dlaczego fermentowane jedzenie jest zdrowe?
Fermentowane jedzenie to takie,...
Jaja jako superfood!
Zwykłe jajko superfoods? Jak najbardziej! W świecie przyrody próżno szukać bardziej skondensowanego źródła witamin, mikroelementów i witamin.
Zastosowanie jaj
Jaja różnych gatunków ptaków różnią się od...
Dziki łosoś
Zjadanie łososia jest zalecane jako powszechnie zdrowe. Bywa jednak, że jest to pułapka, ponieważ ważne jest również pochodzenie ryb, które trafiają na stół.
Łosoś norweski,...
Buraki też są superfood!
Dobrze znane warzywo, jakim jest burak, uznać można z pewnością za superfoods. Świadczy o tym skład i mnogość zastosowań leczniczych tej smacznej rośliny.
Buraki -...