Miód Manuka
Miód manuka to nie tylko smakowity przysmak, ale również lekarstwo. W zależności od tego skąd pochodzi dany miód, ma inne właściwości. Niektóre wykazują szczególnie...
Babka płesznik
Rośliny z rodzaju babkowatych to zioła powszechnie występujące i rosnące na łąkach, niestety współcześnie taktowane głównie jako chwast. Tymczasem różne odmiany babki są bardzo...
Szparagi
Szparagi to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Są nie tylko pyszne, ale mają również właściwości lecznicze. Ponadto są nawet uznawane za afrodyzjak. Zobacz: co...
Nasiona sezamu
Sezam jest znany każdemu fanowi słodkości w postaci ciasteczek. W niewielkich ilościach jest także dodawany do innych pokarmów, na przykład do pieczywa. Czas spojrzeć...
Canihua
Canihua to ziarno, które ma wiele wspólnego ze słynną już i smaczną komosą ryżową, lecz nie można pomiędzy nimi postawić znaku równości.
Canihua pochodzenie
Canihua ma...
Traganek – właściwości o których WARTO wiedzieć!
Traganek to jedno z mniej znanych szerszemu gronu ziół, które stanie się popularne w roku 2016 ze względu na właściwości prozdrowotne.
Traganek pochodzenie i historia
Traganek...
Glinka bentonitowa
Oczyszczenie ciała z toksyn to jedno z największych zainteresowań ludzi starających się żyć zdrowo. Do tej pory królowała tutaj głównie dieta. Niektórzy przewidują jednak,...
Owoce chlebowca
Chlebowiec właściwy to drzewo pochodzące z rodziny morwowatych, rosnące między innymi w Mikronezji, Nowej Gwinei i na Wyspach Salomona. Zobacz, czym jeszcze zaskakuje chlebowiec!
Charakterystyka...
Okrzemki
Okrzemki czyli żywe organizmy są już dobrze znane jako superfood, codziennie je spożywamy. Jednym z powszechnie występujących żywych organizmów niewidocznych gołym okiem są wcześniej...
Rukiew wodna
Rukiew należy do rodzaju kapustowatych. Jest to roślina dawniej powszechnie uprawiana, współcześnie słabo dostępna w Polsce, a szkoda, ponieważ charakteryzuje się pożytecznymi właściwościami.
Rukiew wodna...
Natto – fermentowany superfood
Wschodnia kuchnia słynie z tego, iż jest zdrowa i ma właściwości lecznicze. Do tego wszystkiego natto jest daniem fermentowanym co zwiększa jego zalety spożywcze.
Natto...
Czym jest LUPULINA? sprawdź do czego Ci się przyda!
Lupulina pozyskiwana jest ze szyszek chmielu i finalnie ma konsystencję żółtego proszku. Niegdyś lupulinę używano do leczenia nimfomanii. Dziś Lupulina jest naturalnym środkiem uspokajającym...
Mąka z jadłoszynu
Dziś dowiesz się czym jest mąka z jadłoszynu. Tradycyjne mąki zbożowe stopniowo odchodzą do lamusa, co z pewnością ma związek z modą na odstawienie...
Poroża i rogi
Poroża i rogi zwierzęce to prawdziwy witaminowy skarb, od wieków przypisuje się im magiczną moc. Ze względu na wiarę w lecznicze właściwości rogów wytrzebiono...